Vxl: +46(0)10-214 66 46
Blogg

Optimera din LinkedIn och låt drömjobbet hitta dig

Genom åren har LinkedIn utvecklats drastiskt – från att vara din digitala resumé till en plats att hitta jobb, bli hittad av executive search-konsulter och bygga ditt personliga varumärke på. Och med utvecklingen av plattformen har också searchprocesserna nyanserats. Dagarna då du bara satte upp en generisk profil är förbi. Idag måste du istället sätta upp en strategi för att ens bli sedd – och vi guidar dig genom de viktigaste stegen.

2022-12-27

Utöver nätverk och databaser är LinkedIn en go-to källa för executive search-konsulter när de ska hitta kandidater. Men det finns en stor mängd talang och kompetens där ute, varav mycket hamnar under radarn. Genom att konstruera din profil och ditt personliga varumärke på rätt sätt ökar du chanserna att bli hittad – och uppringd – av executive search-konsulterna. Men med över 740 miljoner användare att tävla med, vad kan du göra för att stå ut från mängden? 

Först och främst: varför optimera din LinkedIn-profil?

En optimerad LinkedIn-profil är en lättsmält presentation av dig själv som tydligt visar vem du är, vad du gör, vad du har åstadkommit och vad du skapar för värde. Optimeringen hjälper dig också ranka högre i sökningar på både LinkedIn och Google, och därmed attrahera fler rekryterare. Din profil ska:

 • Förmedla att du är öppen för nya utmaningar, och vilken utmaning du söker.
 • Få dig att stå ut från mängden när du ansöker till ett jobb.
 • Förstärka ditt personliga varumärke samt skapar top-of-mind.
 • Se till att du är med i sökresultatet för utvalda nyckelord.

Så optimerar du din profil

När du ska optimera din LinkedIn-profil finns det vissa nyckelområden att fokusera på. Några är enkla åtgärder medan andra är mer komplexa. Här är 6 tips på hur du skapar en LinkedIn som executive search-konsulter älskar.

1. Välj en profilbild som visar vem du är

Det första en searchkonsult ser är din profilbild, vilket gör den till en utmärkt möjlighet att skapa ett bra första intryck. Konsulter är fortfarande människor, och den visuella aspekten är för mänsklig för att ignorera. 

 • Säkerställ att bilden är aktuell och “ser ut som dig”
 • Se till att 60% av bilden tas upp av ditt ansikte
 • Klä dig som du hade gjort på jobbet du eftertraktar
 • Le – det kommer du långt med

2. Fyll varje sektion av din profil

Sätt dig i skorna på en search specialist. Om du ska välja mellan en kandidat som har en omfattande LinkedIn-profil med relevant information och en med bara två meningar i sin biografi – vilken hade du valt?

LinkedIn ger dessutom fördel till profiler som är helt ifyllda. Så ju mer du kan berätta om dig själv och värdet du skapar för din potentiella arbetsgivare, desto högre rankar du i sökresultaten. 

kvinna skriver på dator

3. Maxa din headline

Det finns inget som säger att beskrivningen högst upp i din profil endast måste innehålla din jobbtitel. Använd utrymmet som finns i din headline och utnyttja alla 220 bokstäver för att berätta vad du gör och hur du ser på din roll – och glöm inte att inkludera relevanta nyckelord. Vilken av dessa tycker du är mest engagerande? 

Konsult på K2 Search – Executive Search

Förbättrar världen genom bättre ledarskap | Executive Search Consultant på K2 Search

4. Berätta din historia i “About”

Om du bara ska fokusera på ett av våra tips i den här listan så är det detta. I “about”-fältet i din LinkedIn-profil har du möjligheten att använda upp till 2 000 bokstäver för att berätta din ‘verkställande historia’ – med målet att särskilja dig från andra kandidater och att framhäva din personlighet och ditt värdeskapande. Investera tid i denna sektion – det är den mest personliga delen av din profil. När du skriver, ställ dig själv frågor som:

 • Vad exakt gör du?
 • Vad bryr du dig om i din roll?
 • Hur skapar du värde i en organisation?
 • Varför ska en rekryterare välja dig?
 • Vad gör dig till det bästa valet?

5. Undvik buzzwords

LinkedIns egna analys visar att ord som till exempel ‘specialised’, ‘strategic’, ‘innovative’ och ‘expert’ är använda så pass mycket att de har blivit helt meningslösa. Förutom att de skapar intrycket av att du är generisk så är de också för konkurrenskraftiga för att hjälpa dig ranka högre i sökresultatet. Använd istället ord som är specifika till din roll och din kunskap, och som understryker värdet du skapar. 

6. Framhäv dina färdigheter

Detta är en sektion där du kan lyfta vilka färdigheter du samlat på dig genom åren. Det är klart att din arbetslivserfarenhet är viktig, men det är också bra att berätta vad du har lärt dig. Se dessutom till att lägga in diverse certifikat du har tagit i din karriär. Har du till exempel en MBA, CPA eller PMP? Eller kanske ackrediteringar från HubSpot eller Microsoft? 

Här skapar du inte bara en möjlighet för andra att understryka dina färdigheter men också bättre synlighet i plattformens sökfunktion. Om du till exempel har lett ett förändringsprojekt ska rekryterare som söker på ‘change management’ kunna hitta dig.

Letar du efter nästa steg i din karriär? Prata med en av våra konsulter idag för att höra vad vi kan göra för dig och vilka positioner vi rekryterar till just nu. Kanske är ditt drömjobb med på listan?

Vill du ta hjälp av AI för att förbättra din LinkedIn och din CV? Utforska mer här

I behov av nytt ledarskap?

Hör av dig till oss för att ta första steget mot att stärka din organisation.

Kontakta oss