Vxl: +46(0)10-214 66 46
Vinterväglag i skog, två bilar i bild.

Bassam: Från interim till permanent vd – på under ett år

Kandidat

SOS International

Uppdrag

Interim Management & Executive Search

Roll

Vd

Vilka är de tre viktigaste parametrarna du behöver överväga inför ditt första interimsuppdrag? Det vet Bassam Mattar, vd Country Director på SOS International, Mobility Division, Sverige. Han är branschbytaren som på under ett år gick från interim till permanent vd på ett av Sveriges mest hjälpsamma bolag. Vad kan du lära dig av honom?

Här berättar Bassam om sitt ledarskap, övergången från andra branscher och hur du kan driva förändring och skapa resultat i en interimsroll.

En osynlig partner på vägen

Har du någonsin stått i väggrenen, frusen och frustrerad över bilen som inte vill rulla en meter till? Du ringer ditt försäkringsbolag som snabbt hjälper dig med vägledning, bärgning och transport till närmsta verkstaden. Då har du troligtvis fått hjälp av assistansföretaget SOS International. De erbjuder sina kunder – merparten av Sveriges försäkringsbolag och bilföretag – vägassistanstjänster, travelcare och healthcare både nationellt och internationellt. Bassam Mattar, vd på bolaget, beskriver deras uppdrag:

– De flesta tänker inte på oss, och precis så ska det vara. Men när skadan är framme och tiden är knapp – då är vi där.

 

Porträttbild på Bassam Matter framför ett fönster.
Bassam Matter, vd på SOS International

 

En branschbytare som gick från interim till permanent vd

2022 stod Bassam inför ett vägskäl. Han hade över 25 års erfarenhet från bland annat reseindustrin och food service med flera tunga ledarskapsroller i bagaget – och nu ville han prova något nytt. En gemensam kontakt tipsade honom om interimsuppdrag via K2 Search. Han beskriver processen:

– SOS International var mitt första interimsuppdrag och jag kan tacksamt säga att jag fick mycket bra stöd från K2 Search vilket var särskilt bra eftersom det var mitt första konsultuppdrag. De försäkrar inte bara att det är rätt person på rätt uppdrag, utan även rätt uppdrag för rätt person.

Bassam klev in som interim vd på SOS International med uppdraget att stabilisera och behålla styrfarten framåt. Men ganska snabbt insåg båda parter att det fanns mer att hämta i samarbetet. På kort tid hade bolaget, med Bassams hjälp, satt en gemensam plan, ökat medarbetarengagemanget, kraftigt förbättrat sina resultat och viljan att fortsätta utveckla verksamheten var ett faktum. Så när K2 Search tog sig an rekryteringsuppdraget till vd-rollen övergick interim-diskussionen i en rekryteringsprocess. Bassam analyserar utvecklingen:

– När jag kom till SOS International hade jag lång ledarerfarenhet – fast från andra branscher. Men att vara branshbytare kom med många positiva effekter! Jag är inte bäst i rummet i många av våra frågor utan istället skapar jag förutsättningar för våra experter att växa och medarbetare att kliva fram. Jag hoppas att jag byggt en hög tillit och trygghet och därmed skapat mod och vilja att fortsätta bygga ett framgångsrikt SOS International tillsammans.

Bassams 3 bästa tips inför interimsuppdrag

Är du nyfiken på att ta ditt första interimsuppdrag? Bassam listar sina tre viktigaste insikter:

  1. Var trygg som ledare
    Välj ett uppdrag där du vet att du kommer bemästra dina uppgifter. Då kommer du snabbt på banan och kan vara trygg med att du har vad som krävs (och är medveten om vad du inte kan).
  2. Få saker att hända, vänta inte
    Även fast du som interim bara jobbar i verksamheten en kortare tid så måste du vara proaktiv och göra det bästa utifrån situationen. Så våga fatta beslut samtidigt som du är transparent med att det ni beslutat kanske inte varar för evigt.
  3. Var nyfiken och testa!
    Du vet inte om interim, eller ett visst uppdrag, är för dig om du inte provar. Som interim har du en given exit, och vem vet, du kanske vill stanna längre?

Är du också intresserad av interimsuppdrag?

Bassams berättelse är en av många lyckade tillsättningar K2 Search hjälpt sina kunder med. Är du intresserad av att veta mer om hur vi kan vara en tillväxtpartner för din karriär? Kontakta någon av våra specialister så hjälper vi dig att hitta nästa uppdrag.